Čišćenje lješnjaka

Možemo ponuditi kompletnu uslugu čišćenja lješnjaka, od kalibriranja preko drobljenja pa do samog završnog čišćenja jezgre od ljuske. Naravno, ukoliko je nekome potreban samo jedan segment i tu možemo pomoći.

Strojevi koje koristimo su od hrvatskog proizvođača „Servis poljoprivrednih strojeva“.

Cijena za one koji trebaju samo jedan segment unutar procesa čišćenja iznosi 0,50 €/KG + PDV.

Cijena za čišćenje lješnjaka, koje obuhvaća kalibriranje, drobljenje i propuhivanje ljuske iznosi 0,70 €/KG + PDV. Za kompletno čišćenje lješnjaka od ljuske i pokvarenih lješnjaka cijena iznosi 1,00 €/KG + PDV.

Nakon sušenja lješnjak se stavlja u stroj za kalibriranje kako bi se pripremio za stroj za krckanje. Kalibriranje se provodi kako bi stroj izdvojio plodove iste ili približno iste veličine a time se ubrzava postupak krckanja i čišćenja lješnjaka. Kalibriranje se provodi onoliko puta koliko je potrebno da se sortiraju lješnjaci u skupine po veličinama. Kalibrator je namijenjen kalibriranju plodova lješnjaka u ljusci. Kalibriranje je neophodno kako bi se plodovi što kvalitetnije, uz vrlo malo loma, mogli zdrobiti drobilicom lješnjaka. Kalibriranjem se plodovi lješnjaka sortiraju na 7 veličina od kojih se svaka zasebno drobi drobilicom. Zbog jednakih veličina plodova, nakon kalibriranja, drobilica će plodove zdrobiti uz oko 2% loma. Kapacitet ovog stroja je do 250 kg/h.

Drobljenje dolazi nakon kalibriranja a provodi se onoliko puta koliko ima različitih veličina lješnjaka. Ujednačenost veličine lješnjaka koji se ubacuje u stroj za drobljenje je bitna kako bi proces bio kvalitetniji i brži te sa što manje lješnjaka koje stroj nije razbio. Drobilica je namijenjena drobljenju lješnjaka. Najbolji rezultati pri drobljenju postižu se ako su plodovi prethodno kalibrirani kalibratorom. Na taj način, zbog ujednačene veličine ploda, lom se minimizira i zdrobi se oko 98% ploda. Plod iz drobilice izlazi pomiješan s ljuskom. Ljuska se  zatim čisti čistilicom. Kapacitet ovog stroja je do 250 kg/h.

Čišćenje slijedi nakon krckanja a provodi se onoliko puta koliko ima različitih veličina lješnjaka. Ujednačenost veličine lješnjaka koji se ubacuje u stroj za čišćenje je bitna kako bi proces bio kvalitetniji i brži te kako bi što manje otpada (grančica, kamenčića, ljuski) završilo u finalnom procesu čišćenja. Tako se troši vrlo malo vremena na dodatan pregled očišćene sirovine i sprječava potencijalno oštećenje stroja za prešanje ukoliko bi u prešu dospjele ljuske ili sličan neprikladan otpad. Čistilica je namijenjena za odvajanje jezgre lješnjaka od ljuske. Ventilator ispuhuje lakšu ljusku dok teži očišćeni plod pada dolje kroz otvor. Kapacitet ovog stroja je do 250 kg/h.