KOSHER CERTIFIKAT


Obrt Tammy ishodio je i Kosher certifikat kako bi dodatno garantirao kvalitetu i omogućio široj zajednici korištenje proizvoda.

Kosher Certificate TAMMY 2021 PDF

 

Hebrejska riječ “košer” doslovno znači “pripremljeno’’. Hrana koju dopušta Tora  i koja je pripremljena u skladu s židovskim zakonom je košer. Svaka namirnica koja nosi oznaku “košer” mora imati certifikat, tj. tvornica u kojoj je namirnica pripremljena mora biti pod stalnim nadzorom rabina.

Podjela kašer hrane ide na parev (parve, jidiš) neutralne namirnice koje nisu ni mesne ni mliječne. Sve parev namirnice, a to su svo voće i povrće, smiju se miješati s mliječnom i mesnom hranom.

Košer certifikat može izdati rabin koji je stručnjak za židovska pravila ishrane. On obilazi proizvodni pogon, kako bi provjerio uvjete proizvodnje te dao savjet kako se proizvodnja može prilagoditi košer pravilima. Rabin provjerava popis svih proizvoda, sirovina i dobavljače, a sve podatke koje dobije na uvid – čuva kao strogo povjerljive. Košer certifikat može biti izdan samo od rabina i Košer organizacija koje uživaju povjerenje Glavnog rabinata Izraela. Glavni rabinat Izraela odobrava košer certifikate izdane u inozemstvu. U Hrvatskoj je za izdavanje ovih certifikata ovlašten samo Rabin dr. Kotel Da-Don, glavni rabin u židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel u Hrvatskoj.

 

Kontakt:

Glavni Rabin dr.sc. Kotel Da-Don,

Židovska Vjerska Zajednica Bet Israel u Hrvatskoj

Mažuranićev trg 6

HR-10 000 Zagreb, Hrvatska

kdadon@gmail.com

Comments are disabled.