Što je lješnjak i koje su njegove dobrobiti?


Lijeska (Corylus) jest rod listopadnog drveća i velikog žbunja koje raste na sjevernoj hemisferi, u područjima s umjerenom klimom. Obično naraste između tri i osam metara u visinu te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lješnjake.

Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova koji je svoju veliku popularnost diljem svijeta stekao zbog svog specifičnog slatkastog okusa kao i visoke nutricionističke vrijednosti, zbog čega je zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Energetska vrijednost lješnjaka vrlo je velika i ubraja se, uz orah, u energetski najvrjednije namirnice. Od minerala, u lješnjaku ima: kalija, fosfora, kalcija, sumpora, magnezija, klora, željeza, natrija, bakra, cinka i joda. Od vitamina, ta korisna namirnica ima: karotina, B1, B2, B5, niacina te vitamina C i E.

Ljekoviti su dijelovi lijeske: list, cvijet, plod (sjeme) i kora sa stabla. Zanimljivo je spomenuti da list lijeske također sadrži vitamin C, i to u većoj količini nego plod.

Lješnjaci spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 628 kcal.

Najveći udio u 100 grama lješnjaka otpada na masnoće, približno 61 gram.

Ovdje posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udjelima 7,9 grama na 100 grama.

Lješnjak je jako dobar izvor dijetalnih vlakana pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine.

Proteini su također sastavni dio ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnjaka, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu.

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina te minerala i vitamina, lješnjaci su bogati i fitosterolima. Najbogatiji prirodni izvori fitosterola su biljna ulja i proizvodi od njih. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti jer su analize dokazale značajna smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka i tumora. Ali lješnjak se može koristiti i za povišenje niskoga krvnog tlaka!

Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnjaci. Oleinska kiselina djeluje na smanjenje krvnog tlaka kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno zanimljivo i značajno svojstvo ove masne kiseline je njeno djelovanje na moždanu aktivnost i pamćenje pa redovan unos oleinske masne kiseline može znatno poboljšati pamćenje.

Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnjaci su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, dakle usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Zanimljivo je da je lješnjak jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline ili poznatije vitamin B9 koji je važan za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Dakle, sam lješnjak i njegovi prerađeni proizvodi korisni su pri:

 • sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
 • za povišenje niskoga krvnog tlaka
 • smanjivanju rizika od nastanka tumora
 • borbi protiv slobodnih radikala
 • poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
 • smanjivanju lošeg kolesterola
 • jačanju imuniteta
 • zdravom razvoju fetusa

Ljekoviti su dijelovi lijeske korisni su:

 • protiv kašlja
 • za liječenje žutice
 • kao čaj protiv proljeva
 • za čišćenje kože
 • kod gnojnih čireva
 • kao čajni oblozi kod hemoroida

 

Comments are disabled.